Play

Io Capitano - Engels ondertiteld

Bekroond, ontroerend drama van Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) over twee tienerjongens die hun familie in Senegal verlaten om hun droom van een beter leven in Europa na te jagen. Genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Tijden & Tickets

In IO CAPITANO (Italiaans voor ‘ik, kapitein’) volgen we Seydou, een zestienjarige jongen uit Senegal en zijn zeventienjarige neef Moussa op hun levensgevaarlijke reis van Dakar naar Sicilië.

Geïnspireerd door sociale media, dromen Seydou en Moussa van een carrière als hiphop artiest. Om hun reis te bekostigen werken beide jongens maandenlang in het geheim in de bouw. Hoewel de moeder van Seydou de reis resoluut verbiedt, vertrekken de jongens, gesterkt door de zegening van hun overleden voorouders. Wat volgt is een reis waar uitbuiting, ontbering en uitputting de enige zekerheden zijn. Vastberadenheid en onrealistisch optimisme lijken de enige redding.

Waar veel films zich richtten op het verhaal na aankomst in Europa, vertelt IO CAPITANO het verhaal van de reis zelf. Kenners van het werk van Garrone weten dat ze niet hoeven te rekenen op een rooskleurig verhaal. Er is af en toe zelfs sprake van misselijkmakende horror. Toch geeft Garrone de kijker ook ademruimte, soms op magisch-realistische wijze.

De film won tijdens het filmfestival in Venetië de prijs voor de beste regisseur en de Marcello Mastroianni Award (voor de beste jonge acteur). (rs)

Matteo Garrone, Italië, België, Frankrijk, 2023, 122 min. Wolof & Arabisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Seydou Sarr, Khady Sy, Moustapha Fall, Issaka Sawagodo..