Play

Inu-Oh

Kleurrijke animatiefilm over twee dissidente musici die in veertiende-eeuws Japan met hun vooruitstrevende optredens de aandacht van de autoriteiten trekken.

Tijden & Tickets

De mismaakte Noh-danser Inu-oh en de blinde biwa-(luit)speler Tomona slaan de handen in elkaar en gaan samen optreden. Opvallend is dat Inu-oh bij elk optreden steeds meer transformeert in iemand zonder gebreken. Hun vooruitstrevende optredens met loeiharde rockmuziek blijven niet onopgemerkt, want de twee trekken zich totaal niets aan van regels en tradities. Dat schiet de autoriteiten in het verkeerde keelgat.

Dit magisch-realistische verhaal is gebaseerd op een Japans epos (THE TALE OF THE HEIKE) uit de veertiende eeuw, dat destijds door monniken werd verteld, daarbij begeleid door dans en de klanken van de biwa. De regisseur blaast met bravoure en durf nieuw leven in het verhaal, op een zeer eigenzinnige en uitbundige manier. Vergelijk het met graffiti en verfijnde Japanse kalligrafie; beide totaal anders, maar zeer de moeite waard voor de liefhebber. (av)

Masaaki Yuasa, Japan, China, 2021, 98 min. Japans gesproken, Nederlands ondertiteld.