Play

Intieme Belichting

Wonderlijk droogkomische Tsjechische klassieker over een geslaagde Praagse cellist die voor een concert terugkeert naar het provinciegat dat hij ooit ontvluchtte.

NB: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.
Tijden & Tickets

Ivan Passer is een in 1933 geboren Tsjechische regisseur, die in 1969 zijn land ontvluchtte en sindsdien in de Verenigde Staten woont. De film INTIEME BELICHTING uit 1965 is zijn eerste speelfilm en meteen ook de enige die hij in zijn geboorteland draaide, in zwart-wit. Het draait om de vriendschap tussen de muzikanten Petr en Bambas. Terwijl Petr in de stad carrière heeft gemaakt als professionele solist, is Bambas in hun geboortedorp achtergebleven. Hij leidt een ogenschijnlijk saai leven als muziekleraar, met vrouw, schoonmoeder en een hoop kinderen. Als Petr met zijn beeldschone vriendin Stepa naar het dorp terugkeert voor een eenmalig concert, ontvouwt zich een eenvoudig verhaal vol alledaagse, vaak hilarische ontmoetingen en taferelen. Een ode aan het gewone leven, zonder spectaculaire of dramatische plotwendingen. Het blijft wonderlijk dat deze volstrekt apolitieke film twintig jaar lang verboden werd door de Tsjechische overheid. (jc)

Ivan Passer, Tsjechoslowakije, 1965, 71 min. Tsjechisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Zden?k Bezušek, Karel Blažek, Vera Kresadlová.