Play

Inshallah a Boy

Krachtig Jordaans drama over een dertigjarige weduwe die moet vechten voor haar erfenis omdat ze haar overleden man nooit een zoon heeft geschonken.

Tijden & Tickets

Nawal en haar man Ahmad proberen al een tijd nog een baby te krijgen. Als Ahmad plotseling overlijdt, krijgt Nawal geen tijd om te rouwen. Haar zwager claimt namelijk dat de familie recht heeft op een deel van de erfenis. Teneinde genoeg tijd te hebben om haar leven op orde te krijgen, veinst Nawal een zwangerschap om zodoende de rechtsprocedure te rekken.

Regisseur Amjad Al Rasheed baseerde zijn debuutfilm op de worsteling van een naast familielid na het overlijden van haar man. De broers van haar man gaven haar en haar dochters toestemming om in het huis te blijven wonen. Dat intrigeerde Al Rasheed. Wat als die broers een ander besluit hadden genomen? Dit resulteerde in dit sterk persoonlijk verhaal met een duidelijke boodschap: patriarchale wetten en tradities blijven tot op de dag van vandaag de vrijheid van vrouwen beperken. (ms)

Amjad Al Rasheed, Jordanië, Frankrijk, Saoedi-Arabië, Qatar, Egypte, 2023, 113 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mouna Hawa, Haitham Alomari, Yumna Marwan, Salwa Nakkara, Mohammed Al Jizawi, Eslam Al-Awadi..