In a Whisper

Jeugdvriendinnen Patricia en Heidi groeiden op in Cuba, waar ze allebei studeerden aan de filmacademie. Als kinderen van de jaren zeventig zijn ze opgevoed met de communistische idealen van Che Guevara, maar de beloofde rooskleurige toekomst blijft uit.

Tijden & Tickets

Afzonderlijk van elkaar ontvluchten ze hun vaderland, weg van de malaise en censuur. Heidi belandt in Zwitserland, Patricia in Spanje. Het contact is jarenlang verbroken. Wanneer ze, veertig jaar oud inmiddels, voorzichtig opnieuw toenadering zoeken, gebeurt dat op de manier die hun het beste past: via videobrieven. Allebei zijn ze hun leven blijven filmen, ook als het erop leek dat ze nooit meer in de filmwereld zouden werken. Alle omwegen in het bestaan van de twee migranten komen in de openhartige audiovisuele communicatie aan bod; Patricia’s jaren als mojitoverkoper, Heidi’s zoektocht naar werk en aansluiting in Genève, de worsteling met vervreemding en nostalgie naar een land dat niet langer bestaat.

De videobrieven worden razendknap gemonteerd tot een gevoelig verslag van ontworteling, moederschap, filmliefde, vriendschap en vrijheid. IN A WHISPER won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary, de hoofdprijs van het festival.

Heidi Hassan & Patricia Pérez Fernández, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Cuba, 2019, 80 min. Spaans & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.