Play

Illusions Perdues

Met maar liefst zeven Césars bekroond kostuumdrama over een jonge dichter die in het midden van de negentiende eeuw naar Parijs verhuist om daar zijn geluk te beproeven.

Tijden & Tickets

Lucien schrijft sensuele gedichten voor zijn aanbeden Louise, edelvrouw in een kleine stad in de provincie. Als hun verboden relatie ontdekt wordt, vluchten ze naar Parijs. Lucien droomt van roem, status en eeuwige liefde, maar wordt al snel aan de kant gezet door zijn maîtresse die bang is voor haar reputatie. Om te kunnen overleven in de jungle van Parijs zet hij zijn dichterlijke ambities opzij en neemt hij een baan aan als journalist, niet wetend dat hij in een morele beerput terechtkomt. Het draait om roddels, opgehitste polemieken, gemene leugens, gekochte recensies, vals nieuws en het kapotmaken van hoogwaardigheidsbekleders. Blind voor de gevolgen offert Lucien zijn principes op, maar voor zijn ijdelheid, snobisme, overmoedigheid en naïviteit moet hij de hoogste prijs betalen.

Het humoristische en onderhoudende ILLUSIONS PERDUES is gebaseerd op een driedelige romanreeks van Honoré de Balzac die nog uiterst actueel blijkt. Ook in de negentiende eeuw was er al sprake van fake news en ook voor de uitvinding van internet en sociale media wisten uitgevers al dat ophef altijd goed is voor de verkoopcijfers. (av)

Xavier Giannoli, Frankrijk, 2020, 151 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu.
Illusions Perdues ps 1 jpg sd low 6255792fa8ff8