Play

Il Sol Dell’Avvenire

Bitterzoete komedie van en met Nanni Moretti (Habemus Papam) over een filmmaker die tijdens de opnamen van zijn nieuwe film in een huwelijks- en een financiële crisis belandt.

Tijden & Tickets

De Italiaan Moretti is al ruim twintig jaar een vaste waarde in het circuit van art-films, en een geliefd regisseur in zijn geboorteland. Zijn nieuwste film werd dan ook een commercieel succes in Italië. Hierin kijkt de bijna zeventigjarige Moretti, die de regisseur Giovanni speelt, terug op zijn carrière en zichzelf, en levert hij en passant commentaar op onder meer het geweld in films en de opkomst van streamingdiensten. Giovanni regisseert een film over een Hongaars circus, dat Hongarije is ontvlucht na de Russische invasie in 1956. Intussen werkt zijn vrouw Paola als producer aan een commerciële Koreaanse gangsterfilm. Ze wil eigenlijk van hem scheiden maar vindt daar nooit een goed moment voor.

IL SOL DELL’AVVENIRE is interessant voor wie het werk van Moretti goed kent. De film zit tevens vol met cinefiele verwijzingen naar onder meer de voetfetisj van Quentin Tarantino en de films van Federico Fellini. (jc)

Nanni Moretti, Italië, 2023, 95 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando, Barbora Bobulova, Mathieu Amalric.