Play

Il Divo - Engels ondertiteld

Weergaloze en bizarre klucht van Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza) over het duistere leven van de ongrijpbare Italiaanse politicus Giulio Andreotti.

Introductie in Engels
Tijden & Tickets

Italië, de jaren negentig. Het land wordt opgeschrikt door een serie terreurdaden gepleegd door de maffia en politieke opponenten. Ministers worden ontvoerd, belangrijke industriëlen verdwijnen en worden dood teruggevonden. In het midden van al deze terreur staat één man die onaantastbaar lijkt: de politicus Andreotti, gespeeld door Sorrentino’s vaste kracht Toni Servillo, één van de belangrijkste en machtigste Italiaanse politici van na de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1945 nam hij deel aan het ongelofelijke aantal van drieëndertig regeringen; gedurende deze tijd was hij zeven keer minister-president. Of we hem nu zien op officiële feesten, in overleg met zijn ministers, in gesprek met journalisten of privé met zijn vrouw, de man en zijn daden zijn ondoorgrondelijk. Totdat alles verandert. De voorheen onaantastbare Andreotti wordt nu zelf ter verantwoording geroepen door de overheid – er worden processen tegen hem gestart wegens vermeende banden met de maffia. Slaagt hij er in zijn masker te behouden en zijn hachje te redden?

De introductie wordt gegeven door Pablo del Hierro (voertaal: Engels). Hij is Universitair Docent Geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht en heeft zijn doctoraat behaald aan de European University Institute in Florence. Hij zal spreken over wat we kunnen leren van de biopic van Giulio Andreotti, omdat het leidt tot een beter begrip van de geschiedenis van Italië, Spanje en Europa gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. In een tijd waarin de democratieën van Europa in toenemende mate worden getart door extreem rechtse populistische bewegingen, toont deze film van Sorrentino een interessante inkijk in belangrijke zaken zoals de rol van politieke partijen en het parlement, politiek geweld, corruptie, et cetera.

Paolo Sorrentino, Italië, 2008, 117 min. Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Met: Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Giulio Bosetti, Flavio Bucci.