Play

Il Conformista - Engels ondertiteld

Klassieker van Bernardo Bertolucci (Novecento) over een volstrekt onopvallende man die zich in het Italië van de jaren dertig aanpast aan de mores van het fascisme.

Tijden & Tickets

Normaal zijn, niet opvallen, dat is wat Marcello Clerici wil. Al sinds zijn jeugd wordt hij als een paria behandeld. Dus zijn wens om op te gaan in de massa en zich onder te dompelen in uniformiteit is niet vreemd en bovendien haalbaar onder het bewind van de fascist Mussolini. In opdracht van de Italiaanse geheime dienst reist Marcello af naar Parijs om een bekende dissident te vermoorden.

Deze vroege film van Bertolucci met scherpe lichtcontrasten en spannende cameravoering is van een visueel overweldigende schoonheid. Ook fantastisch is de weergaloze rol van Jean-Louis Trintignant als een man die zijn angst voor ‘anders-zijn’ verhult achter het masker van een meedogenloze moordenaar. Losjes gebaseerd op de roman van Alberto Moravia – zo verandert Bertolucci het lineaire karakter van het boek en het slot – is deze zoektocht naar de bronnen van het fascisme verpakt als een intellectuele maar ook toegankelijke thriller. Een ware klassieker, waarna nog vele meesterwerken zouden volgen, zoals het controversiële LAST TANGO IN PARIS, het briljante epos NOVECENTO en het historische spektakel THE LAST EMPEROR. (ej)

Bernardo Bertolucci, Italië, Frankrijk, Duitsland, 1970, 113 min. Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Jean-Lous Trintignant, Stefania Sandrelli, Gastone Moschin, Enzo Tarascio, Fosco Giachetti.