Play

If Beale Street Could Talk

Romantisch drama van regisseur Barry Jenkins (Moonlight) over een jong Afro-Amerikaans koppel dat uit elkaar gerukt wordt als de man ten onrechte wordt veroordeeld voor een verkrachting. Gebaseerd op het gelijknamige boek van James Baldwin. Regina King won voor haar rol in de film een Oscar.

Tijden & Tickets

De titel staat voor elke straat in elke zwarte wijk in elke grote Amerikaanse stad. In dit tijdloze, ontroerende en universele verhaal dat speelt in de jaren zeventig van de vorige eeuw zien we Fonny en Tish, die al van jongs af aan bevriend zijn met elkaar. Als ze rond de twintig zijn, verandert hun vriendschap in liefde. Niet lang daarna wordt Fonny op verdenking van verkrachting gearresteerd door een corrupte witte agent. De racistische en meedogenloze mores van de witte wereld dringt bruut hun leven binnen. De inmiddels zwangere Tish krijgt de volledige steun van haar ouders, die haar ondanks hun machteloosheid omringen met alle warmte die maar mogelijk is.

IF BEALE STREET COULD TALK is een intiem portret over onvoorwaardelijk vertrouwen en hoop. De film is genomineerd voor drie Oscars, waarbij de nominatie voor vrouwelijke bijrol (Regina King) de grootste kansen wordt toegedicht. (av)

Barry Jenkins, VS, 2018, 120 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo, Teyonah Parris.
Doorlezer

James Baldwin was een groot muziekliefhebber. Aretha Franklin en Ray Charles waren zijn oogappels, Bessie Smith en Fats Waller leerden hem zijn identiteit te omarmen en in ‘Sonny’s Blues’, een verhaal uit 1957, speelt de toentertijd upcoming jazzstijl bebop een prominente rol.

Barry Jenkins en vaste componist Nicolas Britell hebben deze voorliefde op ingenieuze wijze vertaald naar de score van IF BEALE STREET COULD TALK. Jenkins zei het volgende in een Oscars-praatje: “James Baldwin was a jazz man, his father was a jazz man. And I felt the language that blends both romance and despair, to me is the language of jazz.” Als gevolg heeft Britell jazzinstrumenten en -harmonieën in zijn klassieke composities verwerkt. Het resultaat is - net zoals in MOONLIGHT - hoogst vervoerend, een elegante mix van eloquente precisie en pure emotie. Baldwin zou trots kunnen zijn.

Benieuwd naar het Oscars-praatje met Jenkins en de rest van de crew? Here you go!