Play

Ich Bin Dein Mensch - Engels ondertiteld

Amusante tragikomedie over de sceptische wetenschapper Alma die voor haar werk gaat samenwonen met Tom, een levensechte robot die is ontworpen om aan al haar behoeften te voldoen.

Tijden & Tickets

De alleenstaande Alma werkt als wetenschapper bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot, die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgestemd. En zo ontmoet Alma Tom, het mechanische equivalent van haar ideale levenspartner, die tot het absolute uiterste zal gaan om haar gelukkig te maken. Alma blijkt echter niet zo gemakkelijk te behagen en heeft moeite om de toegewijde robot en al zijn goede bedoelingen in haar leven toe te laten.

Anders dan veel films over kunstmatige intelligentie is ICH BIN DEIN MENSCH geen sciencefictionfilm over een robot die de macht van de mens overneemt. Wat begint als een geestige romantische komedie, wordt gaandeweg ook een intelligent drama rond filosofische levensvragen over geluk en relaties. In hoeverre mag de wetenschap ons geluk en menselijke interactie beïnvloeden?

Hoofdrolspeelster Maren Eggert ontving eerder dit jaar de eerste genderneutrale acteerprijs tijdens het prestigieuze filmfestival van Berlijn. ICH BIN DEIN MENSCH is tevens de Duitse inzending voor de Oscars van 2022.

Maria Schrader, Duitsland, 2021, 102 min. Duits gesproken, Engels ondertiteld. Met Dan Stevens, Maren Eggert, Sandra Hüller.