Play

I, Tonya

Hilarische en aandoenlijke biopic van Craig Gillespie (Lars And The Real Girl) over een van de grootste sportschandalen van de vorige eeuw: de aanval van kunstschaatster Tonya Harding op haar engelachtige rivale Nancy Kerrigan. Genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice (Margot Robbie), Beste Vrouwelijke Bijrol (Allison Janney) en Beste Montage. Winnaar van een Golden Globe én Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Allison Janney).

Tijden & Tickets

Tonya Harding is een ongekend schaatstalent en een Olympische selectie lijkt zeker. Maar haar vulgaire afkomst, outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatsofficials die haar niet de erkenning geven die ze verdiend. Omringd door goedbedoelende idioten en profiteurs beraamt ze daarom een plan om haar grootste concurrente te ondermijnen. Maar haar plan loopt verre van gesmeerd.

In flashbacks en interviews met alle betrokkenen schetst Gillespie een portret van de verguisde Harding dat bij vlagen aan de Coen-broers en Martin Scorsese doet denken en met een mooi evenwicht tussen humor, geweld en tragiek. Robbie bewijst met deze prachtrol dat ze een actrice van wereldklasse is terwijl Allison Janney onvergetelijk is als Tonya’s bikkelharde moeder. (ek)

Craig Gillespie, VS, 2017, 119 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson, Paul Walter Hauser.
Doorlezer

De Volkskrant over het breed uitgemeten drama rondom persoonlijkheid Tonya Harding, waarvan de Amerikaanse pers en samenleving met genoegen hebben gesmuld:

"De Amerikaanse droom blijft voor velen een illusie, dat is inmiddels alom gebleken. Het leven is niet zo maakbaar als de mythe suggereert: wie niet in de mal past, blijft van het tweede garnituur. Dat besef is een van de pilaren van het trumpistische ongenoegen. Harding had in deze tijd een icoon kunnen worden."

Lees het hele artikel hier terug.