Play

I Never Cry - Engels ondertiteld

Humanistisch Pools drama – in de stijl van Ken Loach – over een 17-jarig meisje dat naar Ierland reist om het lichaam van haar bij een bouwongeval omgekomen vader op te halen.

Tijden & Tickets

Maar weinig media berichten erover: de exodus van Poolse arbeidskrachten naar andere landen van de EU. Als gevolg daarvan groeien tienduizenden Poolse kinderen grotendeels op zonder hun vader en/of moeder. Piotr Domalewski laat zien hoe deze kinderen zich door het leven slaan.

Als Ola’s vader overlijdt bij een bouwongeval in Ierland, vertrekt ze naar Ierland om het lichaam op te halen. Ze is vooral benieuwd of hij geld had gespaard voor de auto die hij haar had beloofd. Ze gaat op gewiekste wijze om met de buitenlandse bureaucratie en leert gaandeweg haar vader beter kennen.

Piotr Domalewski’s speelfilmdebuut SILENT NIGHT (2017) was al indrukwekkend en werd in zijn thuisland Polen veelvuldig bekroond; buiten Polen was de film echter enkel tijdens filmfestivals te zien.

I NEVER CRY ging in wereldpremière op het filmfestival van San Sebastián in de ‘new directors’-sectie en won daarna prijzen in Cottbus en Dublin. Het is een vaardig gefilmd en ontroerend drama, getekend door zwarte humor, in een stijl die doet denken aan het werk van Ken Loach, niet geheel toevallig Domaleswki’s favoriete regisseur.

Piotr Domalewski, Polen, Ierland, 2020, 98 min. Engels & Pools gesproken, Engels ondertiteld. Met Zofia Stafiej, Kinga Preis, Arkadiusz Jakubik, Dawid Tulej, Nigel O’Neill.