Play

I Am Not a Witch

Wonderlijk hybride film – deels sprookje, deels antropologisch drama, deels feministische allegorie – over het zwerfmeisje Shula die na een kort volksgericht in een dorpje in Zambia wordt beschuldigd van hekserij. I Am Not a Witch is de Britse Oscarinzending van 2019.

Tijden & Tickets

Natuurlijk was het haar schuld dat de emmer met water op het hoofd viel van de vrouw waar ze toevallig naast stond. Verbanning naar een heksenkolonie is haar lot. Daar staat ze voor de keus om haar lot als heks te accepteren of het risico te nemen om voor haar vrijheid te kiezen.

Het boeiende en krachtige debuut van de Brits-Zambiaanse regisseur Rungano Nyoni is moeilijk te classificeren. Een magisch realistische vertelling zou je kunnen zeggen, en tegelijkertijd een sociale aanklacht met satirische en feministische elementen. I AM NOT A WITCH ontrafelt hoe bijgeloof een uiting kan zijn van ongelijke machtsverhoudingen en vrouwenhaat. De speelfilm is gebaseerd op waargebeurde vertellingen over hekserij in hedendaags Zambia, aangevuld met eigen onderzoek op een plek in Ghana die al 200 jaar dienst doet als heksenkolonie. Bijzondere film van een veelbelovende debutante. (ej)

Rungano Nyoni, VK, Frankrijk, Duitsland, 2018, 89 min. Engels & Nyanja gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Henry Phiri, Margaret Mulubwa, Nancy Mulilo.