Play

How To Save a Dead Friend

Persoonlijke documentaire waarin Marusya Syroechkovskaya laat zien hoe een jonge Russische generatie in het nauw wordt gedreven door het autoritaire regime van Poetin.

Tijden & Tickets

Het Rusland van de laatste twintig jaar is een vreselijke plek om op te groeien. Als tiener was de regisseur suïcidaal, maar toen ze Kimi ontmoette, kreeg ze weer hoop. De documentaire begint echter bij de begrafenis van Kimi. Gestorven als gevolg van drugs en depressies, net als heel veel van zijn generatiegenoten. Aan de hand van talloze zelfgeschoten korte filmpjes krijgen we een angstaanjagend openhartig en caleidoscopisch beeld van Marusya’s en Kimi’s leven; we zien momenten van plezier en geluk en hoe ze genieten van muziek, maar ook de onvermijdelijke aftakeling van Kimi. Ook al is hij nu voor eeuwig vastgelegd op film, het betekent niet dat aan de uitzichtloosheid en zinloosheid voor andere jongeren een einde is gekomen. Het Rusland van Poetin is een deprimerende plek, waar achter de deuren van de eentonige flats nog een heleboel andere Kimi’s een treurig bestaan zonder toekomstperspectief leiden. (av)

Marusya Syroechkovskaya, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Denemarken, 2022, 103 min. Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.