Play

How to Kill a Cloud

Inzichtelijke en droogkomische documentaire over een Finse wetenschapper die regen probeert te creëren in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijden & Tickets

Wat als je de wolken kan manipuleren? Het is een vraag die de Finse wetenschapper Hannele Korhonen drijft. Ze is gespecialiseerd in geo-engineering: het ingrijpen in natuurlijke processen in een poging het klimaat te beïnvloeden. Een onderzoekbeurs van anderhalf miljoen dollar, verstrekt door de Verenigde Arabische Emiraten, biedt haar de kans om onderzoek te doen naar het kunstmatig opwekken van regen in de woestijn.

De film observeert Korhonen consequent van een afstandje. Hoe ze zich op een conferentie met haar ietwat onhandige humor mengt in gesprekken, of een presentatie geeft aan de ambassadeur. Het leven van een wetenschapper blijkt voor een groot deel te bestaan uit netwerken en pitchen. We zien haar twijfels groeien wanneer ook politieke belangen steeds nadrukkelijker gaan meespelen. Vooruitgang in de wetenschap vereist financiering, en financiering gaat altijd gepaard met politieke belangen. HOW TO KILL A CLOUD is een verhaal over de spanning tussen het bevorderen van de impact van wetenschap in de echte wereld en de politieke en ethische uitdagingen die gepaard gaan met het daadwerkelijk behalen van resultaten.

Tuija Halttunen, Finland, Denemarken, 2021, 80 min. Engels, Fins & Arabisch gesproken, Engels ondertiteld.