Play

Honeyland - Engels ondertiteld

Visueel verbluffende, poëtische documentaire over een Macedonische bijenhoudster wiens traditionele manier van leven wordt bedreigd door de komst van nieuwe buren.

Genomineerd voor 2 Oscars, in de categorieën beste documentaire en beste internationale film.
Tijden & Tickets

De film begint en eindigt op eenzame hoogte. In een adembenemend berglandschap volgen we Hatidze Muratova die steile bergflanken trotseert op zoek naar bijenkolonies, diep verscholen in de rotsen. Ze neemt de helft van de honing mee, de andere helft laat ze voor de bijen. Hatidze woont met haar oude blinde moeder in een klein huis op een verlaten plek op het Noord-Macedonische platteland. Met de plattelandsrust is het echter snel gedaan als de luidruchtige Hussein arriveert en dreigt te blijven, met zijn caravan en zeven kinderen. Monden die gevoed moeten worden, dus misschien is de bijenteelt van Hatidze wel lucratiever dan zijn kudde oude koeien.
Aanvankelijk gemaakt als opdrachtfilm voor een natuurorganisatie, groeide HONEYLAND uit tot een alom bejubelde festivalsensatie. De film won onder meer drie prijzen tijdens het Sundance Film Festival. Een mooie bekroning voor dit prachtige universele verhaal over de moderniteit die oude tradities, en daarmee onze subtiele balans met het ecosysteem, wreed verstoord. Drie jaar woonden de filmmakers samen met Hatidze en haar moeder. Het zal moeilijk kiezen zijn geweest uit de vierhonderd uur aan filmmateriaal. De filmmakers doen het zonder voice-over of interviews: de beelden en wijze woorden van Hatidze en Nazife spreken voor zich in dit filmjuweel. (ej)

Ljubomir Stefanov & Tamara Kotevska, Macedonië, 2019, 90 min. Turks gesproken, Engels ondertiteld.