Play

Homecoming (1945)

Intens en genuanceerd drama over het lot van de Joden in het naoorlogse Hongarije. Winnaar van de prijs voor beste literatuurverfilming tijdens Film by the Sea.

Tijden & Tickets

Hongarije, 1945. De Duitsers zijn net weg, de Russen worden nog als bevrijders gezien, het normale leven komt weer op gang. Dan zijn ze er ineens, die twee mannen in hun zwarte pakken. De aankomst van twee orthodoxe joden confronteert de bevolking van een Hongaars dorp met het recente verleden en hun eigen rol daarin. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Wie zijn ze? Wat komen ze doen?

HOMECOMING (1945) gaat over het lot van de Joden in het naoorlogse Hongarije, waarbij de nadruk niet ligt op de Holocaust, maar op het bekrompen dorpsleven. Een geschiedenis van verraad, hebzucht en schuldbesef, van even de andere kant op kijken als dat zo uitkomt, zelfs profiteren van de situatie. Ineens voelen de dorpelingen zich gedwongen om de gruwelijkheden alsnog onder ogen te zien. (gz)

Ferenc Török, Hongarije, 2017, 94 min. Hongaars & Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel, Dóra Sztarenki, Ági Szirtes.