Play

Holly

Indringend drama van de Belgische filmmaker Fien Troch (Home, Kid) over een vijftienjarig meisje dat plots alle ogen op zich gericht krijgt nadat ze een dodelijke schoolbrand voorspeld heeft.

Tijden & Tickets

Dat idee ontstaat omdat Holly op de dag van de brand niet naar school komt. Ze belt af – niet omdat ze ziek is – maar omdat er ‘vandaag slechte dingen gaan gebeuren’. Als een lerares Holly vervolgens vraagt als vrijwilligster mee te helpen in een programma voor de nabestaanden van de slachtoffers, lijkt ze helende krachten te hebben. Ze biedt alleen al door haar aanwezigheid en het aanraken van mensen hoop, troost en verlichting. Dit versterkt het isolement waarin Holly verkeert. Ze werd al gepest op school omdat andere leerlingen haar een heks vinden. Nu wordt het bedeesde en teruggetrokken meisje tegelijkertijd op een voetstuk geplaatst. Terwijl ze het thuis niet makkelijk heeft, komt ze zo steeds meer onder druk te staan.

Fien Troch richt haar blik net als in haar vorige twee films HOME en KID op de ongrijpbare wereld waarin jongeren (ongewild) terecht komen. Nieuw is dat er in HOLLY ook ruimte is voor humor. Vooral de autistische Bart, de beste vriend van Holly, zorgt regelmatig voor een komische noot. Dit spiritueel getinte coming of age-drama is daardoor aanzienlijk minder zwaar dan de inhoud doet vermoeden. (jc)

Fien Troch, België, Luxemburg, Nederland, 2023, 103 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Robbie Cleiren, Felix Heremans, Cathalina Geeraerts, Greet Verstraete, Serdi Faki Alici, Els Dekeukelier.