Play

The Holdovers

Bitterzoet drama van Alexander Payne (Sideways) over een chagrijnige leraar geschiedenis die tijdens de wintervakantie op school moet blijven om te passen op een rebelse puber die niet naar huis kan. Winnaar van de Oscar voor beste actrice in bijrol.

Tijden & Tickets

Paul is door zijn werkgever – een Amerikaanse kostschool voor de elite – aangewezen als ‘holdover’, hetgeen betekent dat hij tijdens de kerstvakantie toezicht moet houden op een handjevol leerlingen dat nergens anders heen kan. Hij doet dat met frisse tegenzin, maar tegen alle verwachtingen in vormt hij een band met een van de leerlingen – de slimme onruststoker Angus – en met Mary, de kok van de school, voor wie het de eerste kerst is zonder haar in Vietnam gesneuvelde zoon.

Met het in 1970 gesitueerde THE HOLDOVERS heeft Alexander Payne (NEBRASKA, ABOUT SCHMIDT) voor het eerst in zijn carrière een film gemaakt die zich in het verleden afspeelt. Hij weet de sfeer van de vroege jaren zeventig prachtig te herscheppen. De film oogt zelfs als een film uit die tijd. Verder is het in alle opzichten een film die typerend is voor Payne: warm, humoristisch en vol mededogen voor mensen die vastzitten in de puinhoop van hun eigen leven. (mv)

Alexander Payne, VS, 2023, 133 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph, Dominic Sessa, Carrie Preston, Brady Hepner..