Play

Hockney: I love View

Hartverwarmende documentaire over twee vrienden die een reis naar Normandië ondernemen om een speciaal schilderij aan te bieden aan de bekendste levende schilder van dit moment: David Hockney.

Laatste kans
Tijden & Tickets

David Hockney (1937) is zichzelf een leven lang blijven vernieuwen en heeft gedurende zijn lange carrière allerhande technieken ingezet om de driedimensionale menselijke blik te vertalen naar het platte vlak. Hij is uitgegroeid tot de populairste schilder van dit moment; altijd is er wel ergens op de wereld een grote tentoonstelling van zijn werk. Naast zijn eigen schilderwerk heeft Hockney onderzoek gedaan naar de technieken van de oude meesters en wist hij met zijn ontdekkingen regelmatig voor opschudding in de kunstwereld te zorgen.

Toen de Nederlandse schilder Pieter Athmer ontdekte dat Hockney in Normandië ging wonen, was zijn grote inspirator – de man die de manier waarop hij naar zijn leven keek veranderde – plotseling dichtbij. Hij besloot een bijzonder schilderij voor de Engelse kunstenaar te maken, in de hoop een ontmoeting met zijn idool te kunnen regelen. Zijn goede vriend, regisseur Gerardjan Rijnders, zag er meteen een documentaire in en samen vertrokken ze met dat schilderij vanuit Amsterdam naar Normandië.

Gerardjan Rijnders, Pieter Athmer & Paul Ruven, Nederland, 2024, 70 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.