Play

High Life

Filosofisch sciencefictiondrama van Claire Denis (Beau Travail), in de geest van Kubrick en Tarkovsky, over een bont gezelschap gevangenen op weg naar een zwart gat waarin tijd en ruimte ophouden te bestaan.

Tijden & Tickets

Monte en zijn dochter Willow zijn de enige overlevenden aan boord van een haperend ruimteschip, de rest van de crew is verdwenen. Monte werd ongewild vader door een voortplantingsexperiment van de sinistere scheepsarts, maar door zijn dochter ervaart hij voor het eerst onvoorwaardelijke liefde. Samen naderen ze de eindbestemming van hun verdoemde en gevaarlijke ruimtemissie. Wat is er gebeurd aan boord?

Verwacht van Claire Denis geen film over ‘warp speeds’, kunstmatige intelligentie of geavanceerde buitenaardse technologieën. HIGH LIFE is een fascinerend en claustrofobisch werk over de vraag wat het betekent om mens te zijn. Een terugkerend thema bij Denis en een vraag die weliswaar al talloze keren centraal stond in het scifi-genre, maar Denis komt desalniettemin met een vernieuwende invalshoek. HIGH LIFE werd op het Toronto International Film Festival juichend onthaald door de internationale pers. (ek)

Claire Denis, Duitsland, Frankrijk, VK, Polen, VS, 2018, 110 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth, Lars Eidinger.
Doorlezer

Een aparte cast – dat is nog wel het minste wat er over HIGH LIFE te zeggen valt. Neem Twilight-tienerhunk turned arthouse-superhunk Robert Pattinson, die vier jaar lang zonder succes aasde op een ontmoeting met de regisseur. Pas toen ze elkaar leerden kennen, besefte Denis dat Pattinson, ondanks zijn iconische status, in het bezit was van een hoogst mysterieuze aura. Juliette Binoche werkte al eerder samen met Denis. Aanvankelijk had de regisseur voor HIGH LIFE haar pijlen gericht op Patricia Arquette, maar deze samenwerking ging niet door. ‘La Binoche’ bood zich aan en Denis accepteerde, maar de rol in kwestie veranderde mee: “I wanted to change that feminine persona into something closer to a magician, a magician of reproduction”. Het resultaat is een geweldig slinkse Binoche met haar tot op de billen. Last but not least: de in cinefiele kringen minder bekende André Benjamin, beter bekend als André 3000, de extravagante helft van wijlen hiphop-duo Outkast. Hun album ATLIENS (1996) is ook geworteld in een fascinatie met het buitenaardse. Toeval of niet? En een net zo interessante vraag: luistert Claire Denis hiphop?

Bekijk hier een uitgebreid interview met Denis en Pattinson