Play

Het Smelt

In het aangrijpende regiedebuut van de Belgische actrice Veerle Baetens keert Eva terug naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

Tijden & Tickets

Eva is een bijzonder meisje dat opgroeit in een gezin met een alcoholistische moeder, een afstandelijke, maar ook heetgebakerde vader, twee broers en haar kleine zusje. Op dertienjarige leeftijd raakt Eva met twee wat oudere jongens verwikkeld in een manipulatief spel met andere kinderen, met dramatische gevolgen.

Zoals zovelen genoot de actrice Veerle Baetens (bekend uit THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN)

van de succesvolle roman HET SMELT van Lize Spit. Het moet geen gemakkelijke opgave zijn geweest om deze 430 pagina’s tellende pageturner – een overweldigend boek dat je ademloos in je greep houdt – te verfilmen, maar het is Baetens gelukt.

HET SMELT is een emotioneel overrompelend verhaal over het verwerken van jeugdtrauma’s, eenzaamheid, hunkeren naar liefde en begrip en anders zijn in een omgeving die daar niet mee kan omgaan. De film ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar Rosa Marchant een Speciale Juryprijs kreeg voor haar acteerwerk. (ej)


Voorafgaand aan deze film wordt de Ultrakort-film Crumble vertoond. Een korte animatie over een angstige steen in een stervende wereld die zich krampachtig vasthoudt aan de plek die hij kent. Totdat de grond onder hem begint af te brokkelen.

Veerle Baetens, België, Nederland, 2023, 111 min. Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Charlotte De Bruyne, Rosa Marchant, Sebastien Dewaele, Spencer Bogaert, Naomi Velissariou..