Play

Het Offer (Offret)

De zwanenzang van Andrej Tarkovski is een zwaarmoedig psychologisch drama over een man die de banden met het leven vernieuwt door zichzelf op te offeren.

Tijden & Tickets

Samen met zijn familie en beste vrienden viert Aleksander zijn verjaardag. Het selecte gezelschap wordt verrast door nieuws van een op handen zijnde nucleaire catastrofe. Aleksander belooft aan God dat hij alles wat hij lief heeft zal opofferen, om zo de gebeurtenissen een andere wending te laten nemen. De volgende ochtend lijkt de Apocalyps achterwege gebleven, maar Aleksander houdt zijn belofte. Door dat offer maakt hij de wereld weer leefbaar voor de mensheid in het algemeen en zijn zoon in het bijzonder. Het is dan ook geen toeval dat Tarkovski zijn laatste film heeft opgedragen aan zijn zoon. Het camerawerk kwam voor rekening van Sven Nykvist, de geniale cameraman die zo’n dertig jaar lang samenwerkte met de Zweedse grootmeester Ingmar Bergman.

Andrej Tarkovski, Zweden, Frankrijk, Duitsland, 1986, 149 min. Zweeds, Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Erland Josephson, Susan Fleetwood, Allan Edwall, Guðrún Gísladóttir, Sven Wollter.