Play

Herr Bachmann und Seine Klasse

Hoopvolle en hartverwarmende documentaire over een onconventionele docent op een Duitse basisschool met leerlingen van bijna allemaal verschillende nationaliteiten.

Tijden & Tickets

De 64-jarige Dieter Bachmann geeft les aan de zesde klas, aan een dozijn kinderen van rond de dertien jaar. Maandenlang zat de kleine crew van documentairemaakster Maria Speth als een vlieg op de muur van de schoolklas. Er zijn geen spectaculaire verwikkelingen. Gewoon filmen wat er gebeurt, vanuit hetzelfde standpunt, in lange scènes. Als kijker krijg je zo het gevoel ook zelf in de klas te zitten. Door de speelduur van ruim drieënhalf uur leer je de kinderen daarbij goed kennen. Ze komen uit alle windstreken en hebben verschillende religies. Bachmann leert ze Duits en Engels, maar hij maakt ook veel muziek en neemt de kinderen mee naar het plaatselijke museum van Stadtallendorf, om te praten over de veelkleurige relatie tussen Duitsland en immigranten. Bovenal praat hij met de kinderen over de grote thema’s in het leven. We zien een rasopvoeder aan het werk. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. Herr Bachmann vraagt zichzelf ook weleens af of hij niet net wat meer aandacht aan wiskunde moet besteden. De kijker, totaal ondergedompeld in de fascinerende microkosmos van de klas, heeft dan allang gezien dat wat hij leerlingen biedt veel belangrijker is.

Aan het eind van de film is het schooljaar voorbij en zwermen de kinderen uit. Dieter blijft, aan het begin van zijn pensioen, achter in het klaslokaal. Helaas moet ook de kijker afscheid van hem nemen. (jc)

Maria Spethde, Duitsland, 2021, 217 min. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.