Hart van de Democratie

Kritische documentaire over de kloof tussen burger en politiek, opgenomen in het verouderde Binnenhof. Renovatie is daar hard nodig. Geldt dat ook voor onze democratie?

Tijden & Tickets

De hoofdpersonen in HART VAN DE DEMOCRATIE zijn de ervaren journalist Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs. Eerstgenoemde is de gelouterde politiek verslaggever van NPO Radio. Hij kent veel mensen en deelt hier en daar een genereus knipoogje van verstandhouding uit. Nijs is de eerste parlementair verslaggever van SBS 6, die op enthousiaste wijze een nieuw publiek warm probeert te krijgen voor de gang van zaken in het politieke hart van Nederland. Beiden bewegen zich op eigen wijze door het gebouw en representeren een ander soort politiek journalistiek. Boonman gaat op bijna vriendschappelijke wijze om met politici, waar Nijs zich meer op afstand houdt.

Op speelse wijze analyseren Raes en Witteman de waan van de dag in het politieke epicentrum van Nederland. Ze laten zien op welke manier de politiek en de media met elkaar verstrengeld zijn. De documentaire is net zo sappig als inzichtelijk, een kritisch document waarin met mededogen het gevecht op de belangrijkste vierkante kilometer van Nederland wordt vastgelegd.

Suzanne Raes, Nederland, 2020, 87 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.