Play

Happy-Go-Lucky

Humoristisch drama van Mike Leigh (Secrets & Lies) over het leven van de goedlachse schooljuf Poppy.

Psychoanalyse & Film
Spreker: Thom van Lierop
Tijden & Tickets

Een hoofdpersoon die altijd vrolijk en optimistisch is? Dat hadden we nog niet eerder gezien in het werk van Mike Leigh, de Britse filmmaker die eerder het inktzwarte NAKED op de wereld los liet en die niet bekend staat als een lachebekje. Volgens zijn vaste methode – waarbij de acteurs intensief bij het scenario worden betrokken en lang repeteren voordat de opnames beginnen – levert Leigh de toegankelijkste film uit zijn oeuvre af. Een echte plot is er nauwelijks: HAPPY-GO-LUCKY is simpelweg een momentopname uit het leven van de rasoptimiste Poppy. Tijdens haar werk als lerares op een basisschool leert ze maatschappelijk werker Tim kennen. Al snel slaan de romantische vonken over.

In HAPPY-GO-LUCKY valt er veel te lachen – zie bijvoorbeeld de hilarische flamencolessen – maar Leigh brengt een donkere ondertoon aan die ervoor zorgt dat de film nooit te zoet wordt. Hij speelt bovendien een sluw spel met de verwachtingen van de kijker. Sally Hawkins werd in Berlijn onderscheiden met de Gouden Beer voor beste actrice. (mv)

Mike Leigh, VK, 2008, 118 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Eddie Marsan, Andrea Riseborough, Sinead Matthews.