Play

Guess Who’s Coming to Dinner

Taboedoorbrekende filmklassieker over een wit gezin dat wordt opgeschud als dochterlief met een zwarte man wil trouwen. Met Sidney Poitier, Spencer Tracy en Katharine Hepburn.

NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Joanna Drayton heeft op vakantie in Hawaï de zwarte arts John Prentice ontmoet. Stapelverliefd worden ze op elkaar en al snel vliegen ze naar Joanna’s ouders in San Francisco om toestemming voor hun huwelijk te vragen. Joanna’s ouders zijn welgesteld en zien zichzelf als ruimdenkend, maar dat hun dochter met een zwarte man wil trouwen, een weduwnaar bovendien, valt hen zwaar op de maag. De situatie wordt nog complexer als blijkt dat ook Johns ouders niet enthousiast zijn over de trouwplannen.

In 1967, het jaar waarin GUESS WHO’S COMING TO DINNER verscheen, waren interraciale huwelijken nog altijd verboden in zeventien Amerikaanse staten. Bovendien gingen filmstudio’s ervan uit dat witte bioscoopbezoekers geen interesse hadden in films een met zwart hoofdpersonage. GUESS WHO’S COMING TO DINNER verwees die theorie naar de prullenbak: de film werd een grote kaskraker. De film ging ook de geschiedenis in als de laatste film met het legendarische filmkoppel Hepburn-Tracy; Spencer Tracy overleed zes maanden voor de première.

Voor de film vertonen we de korte voorfilm:
Sjeemte, Floris Ramaekers, 2021, 12'
Kort drama waarin de drieëntwintigjarige Candide de baby van haar zus leent. Ze doet vervolgens net alsof het haar eigen kind is tijdens een ingewikkeld gesprek bij de sociale dienst.

Stanley Kramer, VS, 1967, 108 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Spencer Tracy, Sidney Poitier, Katharine Hepburn, Katharine Houghton, Cecil Kellaway..