Play

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

De nieuwe natuurdocumentaire van Gouden Kalf-winnaar Ruben Smit (De Nieuwe Wildernis) volgt onze nationale vogel tijdens zijn wereldreis op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

Tijden & Tickets

De grutto is onze nationale vogel maar verdwijnt in rap tempo uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is zeldzaam aan het worden. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap?

Deze indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de grutto probeert te overleven in een veranderende wereld. Het verhaal begint in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. In Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Als het regenseizoen start probeert hij een rijstgraantje mee te pikken, tot ergernis van de boeren die het als gevolg van de klimaatverandering erg zwaar hebben. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een vlucht van twee dagen met tussenstop in Portugal vliegt de vogel duizenden kilometers met als bestemming Nederland: de kraamkamer van de grutto. Driekwart van de wereldpopulatie grutto’s probeert in ons koude kikkerland voor nageslacht te zorgen, maar tegelijkertijd zetten steeds meer grutto’s koers naar IJsland, waar de grutto floreert als nooit tevoren.

Ruben Smit, Nederland, 2022, 97 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.