Play

Grosse Freiheit

Verpletterend gevangenisdrama over het tragische lot van homoseksuelen in naoorlogs Duitsland, met een grootse hoofdrol van de beste Duitse acteur van dit moment: Franz Rogowski.

Tijden & Tickets

GROSSE FREIHEIT opent in concentratiekamp Auschwitz, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De overlevenden worden vrijgelaten, maar Hans Hoffmann wordt gelijk van Auschwitz overgebracht naar een gevangenis. Zijn misdrijf? Hij is homoseksueel. Op basis van paragraaf 175 in het Duitse Wetboek van Strafrecht een strafbaar feit. Hans moet een cel delen met Viktor, een homofobe moordenaar. De wederzijdse afkeer is voelbaar, maar de mannen zijn tot elkaar veroordeeld.

Op ingenieuze wijze vervlecht regisseur Sebastian Meise drie episodes uit het leven van Hans Hoffmann, in 1945, 1957 en 1968. De film werd grotendeels opgenomen in een in onbruik geraakte gevangenis in Maagdenburg. De prachtige hoofdrollen komen voor rekening van Franz Rogowski (bekend uit TRANSIT, VICTORIA en UNDINE) en Georg Friedrich (bekend uit de films van Ulrich Seidl). De film won de Juryprijs in het programmaonderdeel Un Certain Regard tijdens het filmfestival van Cannes. (mv)

Sebastian Meise, Oostenrijk, Duitsland, 2021, 116 min. Duits & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn, Johannes Cramer.
Doorlezer

"De Oostenrijkse cineast Sebastian Meise vertelt: ‘Ik stuitte op dit relatief onbekende gegeven toen ik een boek las over de queergeschiedenis van Hamburg. Ik wilde er meteen meer over weten, het is zoiets onvoorstelbaars: dat je door een hel bent gegaan en eindelijk wordt bevrijd, maar alleen voor jou houdt die hel niet op."

Lees het hele interview met Sebastian Meise op VPRO Cinema.