Green Border - Engels ondertiteld

Aangrijpend drama van Agnieszka Holland over de lotgevallen van vluchtelingen aan de grens tussen Belarus en Polen. Winnaar van de publieksprijs tijdens het filmfestival in Rotterdam en de juryprijs in Venetië.

Tijden & Tickets

In het op ware feiten gebaseerde GREEN BORDER volgen we het lot van een Syrische familie en een Afghaanse lerares Engels die vast komen te zitten op de ‘groene grens’ tussen Belarus en Polen. Aan de Poolse kant van deze grens volgen we een jonge grenswachter met gewetenswroeging, en een activistische psychologe die zich om de vluchtelingen bekommert.

De groene grens refereert aan het onherbergzame en moerassige Białowieża woud waar grote aantallen vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika vast zitten zonder eten en medische zorg. Zij werden aangetrokken door propaganda van de Belarussische dictator Loekasjenko die in 2021 vluchtelingen een veilige en makkelijke doorgang naar Europa beloofde. Bij de Poolse grens stuiten de vluchtelingen echter op grenswachters die getraind zijn hen te zien als menselijke kogels uit Rusland. De grenswachters schromen geweld dan ook niet.

Met GREEN BORDER plaatst Holland een schijnwerper op deze geopolitieke impasse die ten koste gaat van duizenden vluchtelingen. De vraag rijst hoe deze schrijnende, onmenselijke situaties keer op keer kunnen blijven gebeuren en wie het een halt toe zal roepen. (rs)

AgnieszkaAgnieszka Holland, Polen, VS, Frankrijk, Tsjechië, België, Duitsland, Turkije, 2023, 152 min. Pools, Arabisch, Engels & Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Tomasz Wlosok.