Play

Green Book

Inspirerend en genuanceerd drama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de vriendschap die ontstaat tussen een geniale zwarte pianist en zijn Italiaans-Amerikaanse chauffeur. Winnaar van maar liefst drie Golden Globes (waaronder Beste Film) en drie Oscars (waaronder Beste Film en Beste Mannelijke Bijrol).

Tijden & Tickets
We schrijven 1962. Als pianist Donald Shirley een tournee door de zuidelijke staten van Amerika wil maken, gebruikt hij een zogenaamd groen boekje, waarin staat waar hij veilig kan verblijven, eten, slapen en optreden. Ook heeft hij een chauffeur nodig. Niet alleen voor het vervoer, maar ook om hem te beschermen tegen de uitwassen van de heersende mores over zwart en blank. Zijn chauffeur wordt Tony Vallelonga, een forse Italiaans-Amerikaanse uitsmijter met racistisch gedrag en dito vooroordelen. Een groter contrast is er niet tussen de gedistingeerde pianist en de ruwe bonk uit de Bronx. Samen beginnen ze aan een reis die hen voor altijd zal veranderen. Door hun ervaringen met de buitenwereld beginnen ze elkaar te begrijpen en ontstaat er een hechte, levenslange band.

Het belang van een film die een pleidooi houdt voor begrip voor de verschillen tussen mensen kan in deze tijd van polarisatie nauwelijks onderschat worden. De geweldige hoofdrolspelers doen de rest. (av)

Peter Farrelly, VS, 2018, 130 min. Engels, Italiaans, Russisch & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Viggo Mortensen, Mahershala Ali.