Play

Grâce à Dieu + lezing Karel Deburchgrave

François Ozon (Swimming Pool) werd in Berlijn bekroond met de Grote Prijs van de Jury voor dit actuele drama over de slachtoffers van een pedofiele priester in Lyon en hun juridische strijd tegen kindermisbruik binnen de katholieke kerk.

Tijden & Tickets

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt nog steeds met kinderen werkt. Hij begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de katholieke kerk aan de grote klok te hangen. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De onthulling van dit schandaal zal hun levens voorgoed veranderen.

GRÂCE À DIEU is gebaseerd op getuigenissen van de slachtoffers van priester Bernard Preynat, die later dit jaar voor de rechter zal verschijnen wegens beschuldigingen van pedofilie. Diens advocaten probeerden de release van deze film in Frankrijk tegen te houden, maar de rechter wees dat af. Ondertussen breidde deze zaak zich nog verder uit, doordat ook kardinaal Philippe Barbarin ¬– de aartsbisschop van Lyon – voor de rechter moest verschijnen. Op 7 maart 2019 werd Barbarin door een Franse rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het toedekken van seksueel misbruik. Barbarin besloot daarop af te treden.


18:45 Zaal open
19:00 Lezing
19:50 Pauze
20:00 Grâce à Dieu
22:05 Informeel nagesprek in de benedenbar

François Ozon, Frankrijk, België, 2019, 137 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud, Éric Caravaca, François Marthouret.
Gr Ce Dieu Ps 1 Jpg Sd Low 5496 1551956840