Play

Goldie

Het Amerikaanse debuut van Sam de Jong (Prins) is een kleurrijk drama over een excentrieke tiener die haar zusjes uit de klauwen van de jeugdzorg probeert te houden.

Tijden & Tickets

De 18-jarige Goldie groeit op in New York. Haar armoedige thuissituatie verslechtert nog verder als ze haar baantje in een kledingzaak kwijtraakt en haar moeder in de gevangenis belandt. Goldie wil koste wat het kost voorkomen daar haar zusjes in handen van de jeugdzorg vallen en blijft energiek haar droom – een carrière in de entertainmentindustrie – najagen. Als ze een rolletje krijgt als hiphopdanseres in een videoclip, lijkt haar moment in de schijnwerpers aangebroken.
De Nederlandse filmmaker Sam de Jong debuteerde in 2015 succesvol met PRINS, waarna hij naar Amerika verhuisde om daar zijn geluk te beproeven. De grote troef van zijn tweede film is hoofdrolspeelster Slick Woods. Toen de Jong haar castte, was Woods nog onbekend; inmiddels is ze een wereldberoemd fotomodel. Ze poseerde voor Calvin Klein en Marc Jacobs, en wist met haar kaalgeschoren schedel, de grote spleet tussen haar tanden en tatoeages over haar hele lichaam een alternatief voor het heersende schoonheidsideaal te bieden. (mv)


In het kader van de Poëzieweek (30 jan t/m 5 feb) vertoont Lumière voor alle films gedurende de week de animatie Nachtstilte (1 min.), een door Rob Delsing geanimeerd gedicht van Pierre Kemp.

Sam de Jong, VS, 2019, 88 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Slick Woods, George Sample III, Danny Hoch, Khris Davis, Marsha Stephanie Blake.