Play

Golda

Historisch drama met Helen Mirren in de rol van de ‘Iron Lady’ van Israël – minister-president Golda Meir – tijdens de Jom Kipoer-oorlog in 1973.

Tijden & Tickets

Aan Golda de taak om stand te houden tegen de overweldigende overmacht van de Egyptisch-Syrische coalitie met een kabinet dat niet achter haar staat en een wankele verstandhouding met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Negentien dagen later is de strijd gestreden en de controversiële gevolgen daarvan worden tot op heden gevoeld.

De keuze voor een niet-Joodse in de rol van de Israëlische premier was iets minder controversieel, maar werd in het openbaar bekritiseerd door de Britse actrice Maureen Lipman. Regisseur Nativv reageerde als volgt: ‘Toen ik Helen bij mij thuis ontmoette, voelde het alsof ik een familielid ontmoette, zoals een tante. Ik had het gevoel dat ik iemand ontmoette als een Joods persoon, want voor mij heeft ze het vermogen om de rol van Golda uit te beelden. We spraken vier uur lang. Ze begreep alles, elk hoekje en elk gaatje, alles in dit personage.’ (ms)

Guy Nattiv, VS, VK, 2023, 101 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Helen Mirren, Zed Josef, Claudette Williams, Henry Goodman, Olivia Brody, Emma Davies..