Play

God Exists, Her Name Is Petrunya

Satirisch drama over een vrouw in Macedonië die zich de woede van de Orthodoxe kerk op de hals haalt door deel te nemen aan een religieus ritueel dat aan mannen voorbehouden is.

Tijden & Tickets

Met GOD EXISTS, HER NAME IS PETRUNYA levert regisseur Teona Strugar Mitevska een vaak hilarisch sociaal commentaar op het patriarchaat.

Petrunya is de dertig gepasseerd maar werkloos en ze woont nog bij haar dominante ouders. Na een mislukt sollicitatiegesprek waarbij een slonzige manager seksuele avances maakt, pikt Petrunya het niet langer. Op weg naar huis duikt ze naar een houten kruisbeeld dat door een priester in de rivier is gegooid. Honderden mannen duiken er achteraan, maar het is Petrunya die erin slaagt om het kruis te bemachtigen. Haar concurrenten zijn woedend – hoe durft een vrouw deel te nemen aan hun ritueel? De hel breekt los, maar Petrunya houdt zich staande. Ze won haar kruis en zal het niet opgeven.

Teona Strugar Mitevska, België, Frankrijk, Kroatië, Slovenië, 2019, 100 min. Macedonisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Violeta Shapkovska.