Play

Girl

Veelgelauwerde debuutfilm van Lukas Dhont over het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Om die droom waar te maken, is veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen. Girl is genomineerd voor een Golden Globe in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’ en werd tijdens de European Film Awards onderscheiden als beste debuutfilm.

Tijden & Tickets
GIRL is een tedere en zintuiglijke film over de dromen en verlangens van een pubermeisje gevangen in een jongenslichaam. Ze doet keihard haar best op de dansschool en tracht – met vallen en opstaan – haar eigen identiteit te vormen. Lukas Dhont brengt dat verhaal frank en vrij in beeld.

Dit Vlaamse debuut groeide uit tot dé revelatie van het voorbije filmfestival in Cannes. Hoofdrolspeler Victor Polster – zelf een jonge aspirant-danser, ontving een acteerprijs. Daarnaast won de film onder meer de Queer Palm en de Caméra d’Or, de prijs voor de beste debuutfilm.

Lukas Dhont, België, Nederland, 2018, 105 min. Nederlands, Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Victor Polster, Arieh Worthalter, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens.
Doorlezer

Niks aan de zelfverzekerde regie, visualisatie of verhaalopbouw in Girl doet denken aan een debuut. Girl wijkt af van eerdere transgenderdrama’s, stelt de filmmaker: ‘Lara vecht niet tegen de buitenwereld, zoals in de meeste films over transgenderpersonages gebeurt. Lara vecht tegen haar lichaam. Voor de vader in de film, die haar in z’n eentje opvoedt, is het feit dat zijn dochter transgender is ook geen probleem: hij steunt haar. Eigenlijk is die vader een voorbeeld van hoe je je kind kunt bijstaan. Dat was belangrijk voor me, om eens te tonen in een film: het staat een transgenderpersonage toe complexer te zijn, denk ik. Girl is ook geen portret van de transgendergemeenschap. Ik geloof niet dat de hele transgendergemeenschap op dezelfde wijze lijdt als Lara. Maar er zijn wel veel jonge mensen die het gevoel hebben dat hun lichaam niet als het hunne voelt.’ Lees hier het complete interview met regisseur Lukas Dhont door Bor Beekman in De Volkskrant.