Play

Ghost Tropic

Sfeervolle roadmovie over een 58-jarige schoonmaakster die nadat ze in slaap is gevallen in de laatste metro, noodgedwongen een lange wandeling door nachtelijk Brussel moet maken.

Tijden & Tickets
Een slapende metropool in een sprookjesland. Dat is Brussel door de ogen van filmmaker Devos. En van Khadija die noodgedwongen te voet de stad doorkruist. Samen met haar lopen we door een magisch Brussel, waar schoonheid zich ook in lelijke hoekjes verschuilt. Je moet het wel willen zien. Dankzij de warme observerende straatfotografie van Devos is dat niet moeilijk.

Slechts een paar maanden na zijn beklemmende film HELLHOLE, over de sfeer in Brussel na de terroristische aanslagen van 2016, levert Bas Devos alweer een nieuwe film over de Belgische hoofdstad af. Door HELLHOLE (de titel van de film was gebaseerd op Trumps omschrijving van Brussel) zouden mensen een verkeerd beeld van de stad hebben gekregen. Als tegenwicht schoot Devos GHOST TROPIC. Het maken van dit soort juweeltjes hoeft niet altijd veel tijd (en geld) te kosten, met vijftien nachten filmen en een minimaal budget was de film klaar. Laat je meevoeren op de cadans van Khadija’s stappen door de nacht. Laat je meevoeren door een Brussel dat als een warme deken om haar schouders ligt. Laat je troosten door de intimiteit van haar toevallige ontmoetingen met vreemden. Morgen is alles anders. Vannacht is er hoop. (ej)

Bas Devos, Nederland, België, 2019, 85 min. Frans & Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Saadia Bentaïeb, Maaike Neuville, Stefan Gota, Nora Dari, Willy Thomas.