Play

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Moderne klassieker van Jim Jarmusch (Down By Law, Paterson) met Forest Whitaker als een stoïcijnse huurmoordenaar. Met een fantastische oldskool hiphop score van RZA.

Tijden & Tickets

Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in het New York van eind jaren negentig. Hoofdpersoon is de mysterieuze Ghost Dog, een huurmoordenaar die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt. Hij leeft samen met een zwerm vogels in een zelfgemaakt hutje op het dak van een verlaten gebouw. In zijn handelen laat hij zich leiden door de beginselen van de Japanse samoerai. We volgen Ghost Dog in een periode waarin hij – na jaren van trouwe dienst – in de clinch komt te liggen met de lokale maffia.

De onderkoelde stijl van de übercoole Jim Jarmusch blijkt wonderwel geweldig samen te gaan met de hiphopscore van RZA (The Wu-Tang Clan). Het camerawerk komt voor rekening van de legendarische cameraman Robby Müller (1940-2018), die ook met Jarmusch samenwerkte voor DEAD MAN, DOWN BY LAW en MYSTERY TRAIN. Lumière vertoont de gerestaureerde versie van de film, die op 17 augustus door EYE opnieuw in Nederland wordt uitgebracht.
Zie ook: Deadpan Delights – The Films of Jim Jarmusch

Jim Jarmusch, Frankrijk, Duitsland, VS, Japan, 1999, 116 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Forest Whitaker, Henry Silva, John Tormey, Cliff Gorman, Dennis Liu..