Play

Gerlach

Liefdevolle en humoristische documentaire over de eigengereide boer Gerlach, een van de laatste klassieke akkerbouwers in Nederland. Tijdens IDFA onderscheiden met de prijs voor beste Nederlandse documentaire.

Tijden & Tickets

Ingesloten tussen oprukkende exponenten van de moderniteit – distributiecentra, snelwegen, multinationals – beweegt Gerlach van Beinum zich in zijn eigen tempo door de seizoenen. Een paar jaar lang wordt hij gevolgd op zijn akkers in Amstelveen, waar hij met hulp van zijn beste vriend Rinus aardappelen, bieten, graan en aardbeien verbouwt, die hij vanuit zijn schuur verkoopt. Tussen de werkzaamheden door is zijn boerenwoning een verzamelpunt voor buren en vrienden, die hun droge humor en levensvreugde met hem delen.

Ondertussen dringt de buitenwereld zich steeds brutaler op, in de vorm van op geld beluste ondernemers, de gemeente, geluidsoverlast van Schiphol, de naburige McDonald’s, een dreigende onteigening en een mislukte oogst door klimaatverandering. Maar Gerlach ploetert voort en blijft weerstand bieden.

Ondanks alles wat op zijn pad komt, helpt Gerlachs relativerende humor hem fier overeind te blijven, Aliona van der Horst en Luuk Bouwman portretteren de onverstoorbare boer met dezelfde toewijding en liefde als waarmee hij zijn land bewerkt. (bron: www.idfa.nl)

Aliona van der Horst & Luuk Bouwman, Nederland, 2023, 77 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.