Play

Geographies of Solitude

Betoverende documentaire over een vrouw die in haar eentje op een eiland in de Atlantische Oceaan woont, in volstrekte harmonie met de overweldigende natuur.

Tijden & Tickets

Oorspronkelijk getrokken door de bijzondere paardenpopulatie kwam Zoe Lucas in de jaren zeventig voor het eerst naar Sable Island. Gefascineerd door deze 45 kilometer lange, anderhalve kilometer brede zandbank voor de kust van Canada, keerde zij er uiteindelijk terug om nooit meer weg te gaan.
Inmiddels wijdt Lucas als enige, vaste bewoner al veertig jaar haar leven aan het bestuderen van dit desolate eiland.
Naast elk natuurlijk facet van het eiland documenteert zij tevens de steeds groter groeiende hoop plastic afval die aanspoelt. Alleen door veel data te verzamelen, kunnen we verandering teweegbrengen, vindt Lucas.

Enige somberte over het milieu valt niet te vermijden. Deze documentaire is echter vooral een avontuur voor de zintuigen, in beeld maar vooral ook in geluid. Mills ontwikkelde speciale microfoons om zo het ‘eilandkoor’ bestaande uit kevers, mieren, slakken, zeehonden en de golven vast te leggen. Door Sable Island te laten zien door de ogen van Lucas, laat Mills de grens tussen kunst, natuur en wetenschap vervagen. (rs)

Jacquelyn Mills, Canada, 2023, 103 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.