Play

Genesis 2.0

De prikkelende documentaire Genesis 2.0 toont het verband tussen de zoektocht naar mammoetslagtanden op de afgelegen Nieuw-Siberische Eilanden en experimenten op het gebied van gentechnologie.

Tijden & Tickets

Elke zomer trekt een groep Russische jagers naar de Nieuw-Siberische Eilanden in de Noordelijke IJszee om dierlijke overblijfselen op te graven, die op de Chinese markt voor grof geld worden verhandeld: slagtanden van de wollige mammoet. Het is een gevaarlijke onderneming die jaarlijks aan meerdere mannen het leven kost, terwijl de kans op succes vrij gering is. Tegelijkertijd is een los verbond van wetenschappers in Boston, Seoul en Shenzhen bezig om hun eigen droom te verwezenlijken: het klonen van de mammoet. Met de vondst van een zeer goed bewaard gebleven babymammoet en de razendsnelle ontwikkelingen binnen de synthetische biologie is dat plotseling een reële mogelijkheid geworden.

Documentairemaker Christian Frei en zijn Russische co-regisseur Maxim Arbugaev plaatsen de twee werelden lijnrecht tegenover elkaar, met als resultaat een visueel wonderschone documentaire die voortdurend afwisselt tussen kleine en grote dromen, en tussen vooruitgangsgeloof en een angstaanjagende blik op de toekomst.

Christian Frei & Maxim Arbugaev, Zwitserland, China, Rusland, Zuid-Korea, VS, 2018, 113 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.