Gedraag Ow (+ Q&A)

Hoe ga je om met de dood van je beste vriend door zinloos geweld? De aangrijpende documentaire Gedraag Ow duikt diep in het verhaal van allemansvriend Guus Janssen, die tijdens carnaval 2022 in Horst werd doodgestoken.

Tijden & Tickets

Een hartverscheurend verhaal is het. Aanleiding voor de fatale steekpartij was een lollig bedoelde opmerking van een vriend van Guus. Daarop haalde een later tot twee jaar cel en jeugd-tbs veroordeelde jongen een mes tevoorschijn en stak Guus in zijn buik. Zinloos geweld, met onomkeerbare gevolgen, oordeelde de rechter.

In de documentaire komen verschillende mensen aan het woord over Guus Janssen, waaronder zijn familie en zijn vrienden. Guus’ vrienden waren nauw betrokken bij het maken van deze documentaire, die met behulp van crowdfunding werd gefinancierd. ‘We hopen met deze documentaire een zo groot mogelijk publiek te bereiken om hen te laten zien wat het verlies van Guus met ons en omstanders heeft gedaan’, zegt Joep Derix, één van de vrienden van Guus die aan de documentaire meewerkte.

Ruud Lenssen, Sten Hoeijmakers, Nederland, 2024, 60 min. Nederlands & Limburgs dialect gesproken, Nederlands ondertiteld.