Play

Il Gattopardo - Engels ondertiteld

Klassieker van Luchino Visconti over een feodale vorst die in 1860, het jaar van de Italiaanse eenwording, probeert zijn machtspositie en de sociale status van zijn familie op Sicilië veilig te stellen.

Tijden & Tickets

Niemand weet het naderende einde van een persoon, een tijdperk, een wereld zo hartverscheurend mooi vast te leggen als grootmeester Visconti. Denk maar aan DEATH IN VENICE. Het thema van deze winnaar van de Gouden Palm in Cannes is de teloorgang van de aristocratie in Sicilië.

Als er op het eiland roodhemden verschijnen, mensen in dienst van vrijheidsstrijder Garibaldi, beseft de berooide prins Don Fabrizio dat er andere tijden aanbreken. Niet afkomst en adel zijn belangrijk, maar hoeveel geld je hebt. Rijkdom is macht. Zijn neef Tancredi, de beoogde echtgenoot van zijn dochter Concetta, wil zich bij Garibaldi aansluiten. Don Fabrizio gaat akkoord, wetend dat hij hem niet kan tegenhouden. Dan wordt Tancredi tijdens een familiediner verliefd op Angelica, de beeldschone dochter van de schatrijke burgemeester. In een drie kwartier durende balscène komt alles samen in een van pijnlijk heimwee en verdriet doordrenkt einde. De dood van een klasse en een mentaliteit is onafwendbaar.

Vanwege de uitgesproken politieke lading was de waardering in eigen land niet zo groot als elders in Europa, maar de film is nog steeds een van de hoogtepunten van de Italiaanse cinema. (av)

Luchino Visconti, Italië, Frankrijk, 1963, 186 min. Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale, Paolo Stoppa, Rina Morelli, Terence Hill..