Play

Ganz: How I Lost My Beetle

Het verhaal van Josef Ganz, de Joodse autogek/ingenieur achter Hitlers Volkswagen die verbannen door de nazi’s roemloos stierf in Australië.

NB: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.
Tijden & Tickets

Josef Ganz (1898-1967) leefde voor auto’s. Zijn droom: een kleine, veilige en betaalbare auto voor de gemiddelde man. En hij was Joods, een bijzaak, ware het niet dat hij in nazi-Duitsland leefde.

GANZ: HOW I LOST MY BEETLE neemt de kijker mee naar een tijd waarin de auto net is uitgevonden en slechts speelgoed was voor rijkelui. Voor Ganz was de automobiel symbool voor vrijheid, hij voorzag een revolutie in mobiliteit. In zijn missie om een auto voor het volk te maken, vond Ganz een opmerkelijke medestander in Adolf Hitler. Deze net verkozen politicus was de stuwende kracht achter het immense Autobahn-project en het onderzoek naar een ‘volkswagen’. Maar toen Hitlers macht toenam, moest Ganz vluchten om zijn leven te redden. Hij stierf uiteindelijk in ballingschap en door bijna iedereen vergeten. In de film vertelt Ganz, bij monde van de Duitse acteur Joachim Król, zelf zijn verhaal. Daarnaast zien we mensen die door het verhaal van Josef Ganz geraakt en begeesterd zijn.


Suzanne Raes, Duitsland, Nederland, 2019, 85 min. Engels, Duits & Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.