Play

Gagarine

Magisch-realistisch drama over een introverte zestienjarige jongen die de sloop van het Parijse woningblok Cité Gagarine probeert tegen te houden.

Tijden & Tickets
De sociaal bewogen debuutfilm van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh is gesitueerd in Cité Gagarine, een immens, uit rode steen opgetrokken woonproject met 370 appartementen aan de buitenste rand van Parijs. Sovjet-ruimtevaarder Yuri Gagarin was er in 1963 te gast voor een inhuldigingsbezoek. Meer dan vijftig jaar later dreigt het complex, dat begon als een sociale utopie, gesloopt te worden. Terwijl de bewoners zich opmaken voor de evacuatie, komt de zestienjarige whizzkid Youri, die droomt van een carrière als astronaut, in verzet.

De Parijse banlieues kennen we uit films als LA HAINE (1995) en LES MISÉRABLES (2019) vooral als troosteloze oorden die bol staan van geweld en discriminatie. GAGARINE daarentegen schetst een poëtisch en hoopvol beeld van de buitenwijken. De film weet op een heel bijzondere wijze realistisch drama – de film werd gedraaid tijdens de daadwerkelijke sloop van Cité Gagarine – te combineren met een flinke scheut sciencefiction-escapisme. Zo groeit de film uit tot een krachtige ode aan mensen die hun verbeelding durven te volgen.

GAGARINE werd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes en won tijdens het filmfestival in Gent de prijs van de jongerenjury. (mv)

Fanny Liatard, Frankrijk, 2020, 96 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, Finnegan Oldfield, Farida Rahouadj, Denis Lavant.