Play

Gabriel and the Mountain - Engels ondertiteld

De Braziliaanse filmmaker Fellipe Barbosa verfilmt het laatste jaar van zijn schoolvriend Gabriel Buchmann, die in 2009 een wereldreis ondernam voordat hij naar de universiteit zou gaan.

Tijden & Tickets

N.B. Deze versie is Engels ondertiteld. Voor de Nederlands ondertitelde versie klik hier.

Barbosa moest gaan onderzoeken wat er met zijn vriend was gebeurd tijdens zijn verblijf in Afrika, want op het fatale einde na wist hij niet veel van de reis. In plaats van een documentaire kiest de regisseur ervoor om de reis na te spelen. Gabriel wordt vertolkt door João Pedro Zappa, die dezelfde locaties bezoekt en veel van de mensen ontmoet waar Gabriel bevriend mee raakte. Dat maakt de film meer dan een reconstructie.

De acteur kruipt in de huid van Gabriel en maakt ons deelgenoot van zijn motieven. Wat maakt hem anders dan andere rugzaktoeristen die slaafs alle hoogtepunten uit de Lonely Planet afreizen? Was hij echt anders, en ziet de lokale bevolking hem ook als ‘een van hen’? Hoe komt het dat hij daar alleen verongelukt in dat verlaten berggebied in Malawi? Een deel van de vragen worden beantwoord, maar zijn reis roept tegelijkertijd nieuwe vragen op. (ej)

Fellipe Barbosa, Brazilië, Frankrijk, 2017, 131 min. Portugees, Engels & Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met João Pedro Zappa, Caroline Abras, Alex Alembe.