Play

Fuocoammare - Engels ondertiteld

Speciale voorstelling van de in 2016 met de Gouden Beer bekroonde documentaire Fuocoammare, in het kader van World Refugee Day. De documentaire portretteert Lampedusa, haar inwoners en de vluchtelingen die er dagelijks aanspoelen.

Tijden & Tickets

Maandenlang verbleef filmmaker Gianfranco Rosi in zijn eentje op Lampedusa. Maar in plaats van zijn camera rechtstreeks op de Afrikaanse emigranten te richten, volgt Rosi een omweg: hij portretteert de inwoners van het eiland. Iedere dag zijn zij getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd, maar tegelijkertijd gaat het dagelijks leven gewoon door. Want zelfs op een piepkleine plek als Lampedusa kunnen twee werelden naast elkaar bestaan.

Gianfranco Rosi won in 2013 de Gouden Leeuw in Venetië voor zijn documentaire SACRO GRA. Met FUOCOAMMARE won hij opnieuw de hoofdprijs van een groot filmfestival: de Gouden Beer in Berlijn. Tijdens de Berlinale sprak juryvoorzitter Meryl Streep van een ‘belangrijke, visionaire en noodzakelijke film’. (mv)

Achteraf vindt er een gesprek plaats met Rasha Fakkas. Zij is geboren in het Syrische Aleppo, waar ze ook een diploma in Engelse taal en literatuur behaalde. In 2015 vluchtte ze naar Nederland, waar ze Nederlands studeert. Het gesprek zal geleid worden door Roman Massion van Unicef Students.

Gianfranco Rosi, Italië, Frankrijk, 2016, 108 min. Italiaans & Engels gesproken, Engels ondertiteld.