Play

Frida, Viva La Vida

Fascinerend portret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954), die als geen ander haar eigen, schrijnende, levensverhaal wist te vangen in kleurrijke zelfportretten.

Tijden & Tickets
De wortels van de kunst die Kahlo maakte, liggen in de traditionele negentiende-eeuwse Mexicaanse retablos. Maar ook werd ze beïnvloed en geïnspireerd door de kunstenaars van haar tijd, zoals Diego Rivera, met wie ze bijna haar hele leven een relatie had. Haar werk is intens en weerspiegelt de chronische fysieke pijn die ze had, het verdriet over haar kinderloosheid en haar liefdesverdriet. Haar schilderijen beelden pijn en lijden af, maar stralen tegelijkertijd ook energie en levenslust uit.

In deze documentaire vertelt de Italiaanse actrice Asia Argento het levensverhaal van Frida Kahlo. De documentaire combineert interviews – onder meer met Kahlo’s achternicht, de fotografe Cristina Kahlo – met historisch archiefmateriaal en reconstructies. Het zijn echter bovenal de schilderijen van Kahlo die het verhaal vertellen, zoals haar bekende zelfportretten THE TWO FRIDAS (1939), THE BROKEN COLUMN (1944) en THE WOUNDED DEER (1946).

Giovanni Troilo, Italië, 2019, 98 min. Engels & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Asia Argento, Hilda Trujillo Soto.