Play

Fremont

Ingetogen, droogkomisch drama met Jeremy Allen White over een Afghaanse vluchtelinge die werk vindt in een Chinese gelukskoekjesfabriek in Californië, waar ze wanhopig verlangt naar haar eigen levensgeluk.

Première
Tijden & Tickets

‘Het fortuin dat je zoekt, zit in een ander koekje’. Deze boodschap omschrijft precies hoe Donya, een vluchtelinge uit Afghanistan, zich voelt. Als voormalig vertaalster die samenwerkte met de Amerikaanse overheid moest Donya vluchten toen de Amerikanen zich terugtrokken uit Afghanistan. Sindsdien lijdt ze aan slapeloosheid en ‘survivor’s guilt’: zij kon wèl vluchten uit de oorlog die haar thuisland verscheurt. In Fremont, Californië, de stad met de grootste Afghaanse gemeenschap in de Verenigde Staten, werkt Donya in een gelukskoekjesfabriek. Inmiddels heeft ze promotie gemaakt en verzint zij de teksten en spreuken voor in de koekjes. Op zoek naar verbinding en betekenis besluit Donya via boodschappen in de gelukskoekjes contact te zoeken met de buitenwereld.

Prachtrol van de Afghaanse vluchtelinge Anaita Wali Zada in de rol van Donya. (rs)

Babak Jalali, VS, 2023, 88 min. Engels, Dari & Kantonees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jeremy Allen White, Anaita Wali Zada, Gregg Turkington.